Speelruimeanalyse

Speelruimteanalyse

OBB Ingenieurs

 

Op verzoek van bewoners is een speelruimteanalyse uitgevoerd door OBB Ingenieurs. OBB is een adviesbureau voor alles over Spelen in de Openbare Ruimte. Het bureau adviseert gemeenten en andere organisaties over inrichting van openbare ruimte en speelruimte.

 

Conclusie en aanbeveling

Gezien het aantal kinderen (0-5 jaar), jeugdigen (6-11 jaar) en ­jongeren (12-18 jaar), de verdeling over de buurten en de richtlijnen uit het ­speelruimtebeleid, wordt voor­gesteld om op de Zuidpunt Buyskade een plek voor jeugdigen te realiseren. Daarin speelt mee:

  • het tekort aan formele speelruimte en uitdagende toestellen voor de oudere jeugd (9-11 jaar) aan de zuidkant van de Frederik Hendrik- & Hugo de Grootbuurt;
  • het ontbreken van uitdagende speeltoestellen voor de jeugd in de gehele zuidpunt (kan op meerdere manieren worden opgelost);
  • de ‘groene’ waarde van de zuidpunt;
  • de huidige en potentiële waarde van (in)formeel spelen en ontmoeten van de locatie door ligging en mogelijke inrichting.

 

Gezien de overige speelvoorzieningen in de buurt, de ligging en het beperkt aantal jeugdigen kan daarbij gedacht worden om niet zozeer een formele speelplek met allerlei metalen of kunststoffen toestellen te realiseren, maar in te zetten op mogelijkheden die nog ontbreken in deze omgeving. Zo is er weinig bespeelbaar groen en nauwelijks de mogelijkheid om ergens ‘grond onder je nagels’ te krijgen. De locatie aan de Buyskade biedt hiervoor een goed uitgangspunt.

Voorgesteld wordt om na te gaan of hier ­gezamenlijk met de buurt een moes-/speel-/ontmoetingstuin kan worden ­gerealiseerd, met eventueel formele ­natuurlijk ogende ­uitdagende (hoge) klim- en schommeltoestel(len).

 

 

Samenvatting

Deze analyse is gebaseerd op de richtlijnen voor spreiding en ­inrichting van speelplekken van het speelruimtebeleid van ­Stadsdeel West (‘Leren door te spelen’). De kinder­aantallen zijn door Bureau ­Onderzoek en Statistiek aangeleverd (peil­datum ­01-01-2012). Voor de prognose van het kinderaantal van nieuwbouwproject Buyskade IV is een vergelijking gemaakt met het meest kinderrijke gedeelte van de buurt met een vergelijkbare oppervlakte en aantal woningen. De betrokken speelplekken liggen in de Staatslieden-, Marcanti- en de ­Frederik Hendrik- & Hugo de Grootbuurt. De plekken zijn ­ingedeeld naar leeftijds­categorieën aan de hand van ruimte, inrichting, ­aanwezige toestellen en speel-/sport-/ontmoetingsmogelijkheden.

 

Speelruimteanalyse
Kinderen  (0-5 jaar)

Op dit moment wonen nog geen 20 kinderen in het gebied. Dit is ­onvoldoende om een speelplek aan te bieden. Nabij het nieuwbouw­project Buyskade IV is een speelplek voor 0-6 jarigen gepland en ­daarmee wordt in de behoefte van eventuele nieuwe kinderen voorzien.

Jeugdigen  (6-11 jaar)

Op dit moment wonen onvoldoende jeugdigen in het gebied om een speelplek aan te bieden. De verwachting is dat dit ook na voltooiing van de nieuwbouw het geval zal zijn.

Gezien de ‘slechte’ inrichting van de huidige speelplekken aan de Van der Palmkade en Eerste Keucheniusstraat bestaat (straks) wel behoefte aan uitdagende speeltoestellen. Mogelijke oplossingen zijn:

  • het opwaarderen van de huidige speelplekken;
  • een enkel toestel (geen balsport) bij de nieuwbouw;
  • enkele uitdagende toestellen plaatsen op de Zuidpunt Buyskade.

Voor sporttoestellen is het Van Beuningenplein zo aantrekkelijk en goed bereikbaar dat in die behoefte ruimschoots is voorzien.

Jongeren  (12-18 jaar)

Voor jongeren wordt, met drie sportplekken, waaronder het Van Beuningen­plein (dat minstens een driedubbele functie vervult) en de goede bereikbaarheid van het Frederik Hendrikplantsoen ruim ­voorzien in sportmogelijkheden.

 

Formele speelruimte

Met formele speelruimte wordt bedoeld specifiek ingerichte ­speelplekken met speeltoestellen.

 

Marcanti-, Frederik Hendrik- & Hugo de Grootbuurt

Gezien de aanwezige speelplekken in deze buurten en de barrière­werking van de Jan van Galenstraat/Kostverlorenvaart/Oostelijk Marktkanaal is voor geen van de doelgroepen die er wonen een formele speelplek op de Zuidpunt Buyskade nodig.

Voor oudere jeugd (9-11 jaar) en jongeren in het zuidelijk gedeelte van de Frederik Hendrik- & Hugo de Grootbuurt (weinig speel­voorzieningen) zou de Zuidpunt wel enige aantrekkingskracht kunnen hebben.

 

Staatsliedenbuurt

Kinderen  (0-5 jaar)

Met de realisatie van de speelplek nabij de nieuwbouw is de Zuidpunt Buyskade als formele speelplek voor kinderen overbodig.

Jeugdigen  (6-11 jaar)

Ook na voltooiing van het nieuwbouwproject Buyskade IV ­zullen er net niet genoeg jeugdigen in het gebied wonen voor een ­speelplek voor deze doelgroep.

Zouden er echter aantrekkelijke voorzieningen in de vorm van ­uitdagende speeltoestellen aanwezig zijn op de Zuidpunt ­Buyskade, dan zullen die zeker goed gebruikt worden. Dit mede door de matige ­inrichting van de nu voor jeugdigen ­aan­gewezen plekken.

Jongeren  (12-18 jaar)

Door de aanwezigheid van het Van Beuningenplein is de locatie aan de Buyskade als formele speelplek voor jongeren overbodig.

 

Informele speelruimte

Met informele speelruimte wordt bedoeld speelruimte buiten de ­formeel ingerichte speelplekken (op stoepen, in straten, tuinen en plantsoenen).

De huidige functie voor informele speelruimte van de Zuidpunt ­Buyskade is relatief beperkt.

 

Kinderen  (0-5 jaar)

Voor kinderen is het grasveldje te ruig, viezig, stenig enzovoorts om nu eens lekker te gaan spelen en graven. Daarbij komt nog dat in de directe omgeving van de locatie nauwelijks kinderen wonen.

Jeugdigen  (6-11 jaar)

Het gebiedje heeft voor de jeugd enige informele speelwaarde;

tijdens de veldrondgang werd bijvoorbeeld een tak uit een kastanje­boom ­geplukt. Om echt leuk in het groen te spelen, een hut te ­bouwen, ­verstoppertje te spelen, in de boom te klimmen of een ­balletje te ­trappen is het te rommelig, te ongelijk en te versteend.

Jongeren  (12-18 jaar)

Het bankje en de antifietsbeugels blijken door de jongeren vanuit de middelbare school gebruikt te worden. Deze informele speelruimte voor de jongeren wordt in de OBB-visie aangeduid als categorie Kiss & Greet* en What’s Up*.

Alle leeftijden

In potentie heeft de locatie wel de mogelijkheden om – zij het anders ingericht – groene ruimte te beleven en te ervaren en ligt zij op een route zodat ontmoeten voor alle leeftijden een ­mogelijkheid zou zijn.

 

  • Kiss & Greet-plekken vereisen geen inrichting. Het gaat om bijvoorbeeld de hoek van de straat. Voor What’s Up-plekken zijn wat zit- en ontmoetings­aanleidingen nodig. Jongeren spreken hier met elkaar af.