facebook Spreek u steun uit door ons leuk te vinden op Facebook!

De documenten waarnaar verwezen wordt zijn vaak omvangrijk. In de rechterkolom kunt u de volledige documenten downloaden. Door de tekst heen vindt u steeds verwijzingen tussen twee grijze lijnen. Door daarop te klikken vouwen de lijnen zich open en verschijnt de relevante passage uit de genoemde documenten.

Kritiek op politieke besluit

Het besluit tot de aanleg van een voetbalkooi op de zuidpunt is gebaseerd op onjuiste/onvolledige aannames en veronderstellingen. Daarnaast is het een besluit met een baard (2005) en zijn er anno nu nieuwe inzichten over speelruimte en nieuwe ontwikkelingen in de buurt.

De zuidpunt Buyskade is, mede bezien vanuit de positie van het spelende kind, absoluut ongeschikt voor een voetbalkooi. Het gaat hier om aspecten van bereikbaarheid, (sociale) veiligheid, overlastpreventie etc.
De aanleg van een voetbalkooi betekent dat het bosplantsoen vrijwel geheel wordt verhard en omhekt. Meer dan twintig volwassen bomen moeten worden gekapt. Het natuurlijke karakter van de zuidpunt Buyskade wordt op die manier volledig vernietigd.

Voor deze argumenten was in de juridische procedures tegen reguliere bouw- en kapvergunning géén plaats. Deze punten zijn daarom aan de stadsdeelraad van stadsdeel West voorgelegd in een raadsadres.

 

Politieke Avond (Open Podium) 01-11-2011

Omwonenden spraken op 1 november 2011 in bij de stadsdeelraadvergadering (Open Podium). Daarbij is aan het stadsdeel een presentatie getoond en zijn 353 steunbetuigingen aan het raadsadres aan de raadsvoorzitter overhandigd.

Politieke Avond (Open Podium) 01-11-2011 / Inspraak bewoners en reacties
(bronmateriaal: Gemeente Amsterdam / Stadsdeel West)

 

Behandeling Raadsadres

De Raad heeft het raadsadres ter beantwoording toegezonden aan het Dagelijks Bestuur. Dit heeft bij brief van 1 november 2011 gereageerd op het raadsadres en in een memo van 1 november 2011 aangegeven dat het niet op het besluit tot aanleg van een voetbalkooi terug wil komen en een geheel nieuwe procedure gaat beginnen. Het wil een nieuwe vergunning aanvragen voor kap van de bomen en bouw van een voetbalkooi op de zuidpunt in afwijking van het Bestemmingsplan.

Wij hebben de Raad op onze beurt op 14 november 2011 schriftelijk gevraagd met dit antwoord van het DB geen genoegen te nemen en de Raad verzocht de kwestie op de agenda van de Raad te zetten.

 

Raadsdebat 20-11-2011

De kwestie is op verzoek van de Stadsdeelraad op 20 december 2011 in een raadsdebat besproken.
Enkele uren voor aanvang van het raadsdebat kwam het Dagelijks Bestuur met een MEMO, waaruit blijkt dat er voor het eerst in al die jaren  beweging in de zaak zit. Men wil een nieuwe consultatieronde en wij zijn uitgenodigd om aan de gesprekken deel te nemen.

Tijdens het raadsdebat bleek dat, waar herinrichting van de zuidpunt met behoud van groen en een andersoortige speelvoorziening tot nog toe voor het Bestuur onbespreekbaar was, dit nu wel het geval is. De portefeuillehouder, Dirk de Jager, heeft toegezegd ons in januari 2012 schriftelijk te benaderen. Daarnaast heeft hij toegezegd dat het Dagelijks Bestuur de conclusies naar aanleiding van de nieuwe consultatieronde voor zal leggen aan de Raad.
We hebben de Raad op 20 december 2011 503 handtekeningen overhandigd.

 

Raadsdebat 20-11-2011
(bronmateriaal: Gemeente Amsterdam / Stadsdeel West)

 

Consultatieronde

In januari 2012 is ons een concept Plan van Aanpak voor de nieuwe consultatieronde voorgelegd. Wij hebben dat van commentaar voorzien en het Plan is op punten aangepast. Op 7 februari 2012 verscheen een nieuw memo (incl. Plan van Aanpak) van de hand van portefeuillehouder Dirk de Jager.
Henk Grool, de beleidsmedewerker die de consultatie gaat uitvoeren, heeft laten weten vanaf de week van 27 februari 2012 met de zaak aan de slag te gaan. Wij hebben hem laten weten zoveel mogelijk bij de consultatiegesprekken aanwezig te willen zijn.

 

Het plan een voetbalkooi op de zuidpunt te bouwen is (nog) NIET van de baan, maar staat in ieder geval ter discussie. Wij spraken met de Raad af dat wij aan de bel trekken als in de komende gespreksronde mocht blijken dat de toegezegde open blik toch ontbreekt aan de zijde van het Dagelijks Bestuur.

 

Hieronder worden onze kritiekpunten op het politieke besluit puntsgewijs besproken.

Groen

De zuidpunt Buyskade vormt het begin, c.q. einde, van de ‘groene’ wandelroute binnen Westerpark.

Het is een natuurlijk bosplantsoentje, goeddeels ontstaan dankzij jarenlange verwaarlozing door het stadsdeel.

Hier bevinden zich, naast vele tot volwassen boom uitgegroeide zaailingen van meidoorns, iepen, vlieren, wilgen etc., ook een aantal grote coniferen en vier monumentale kastanjebomen.

 

Voetbalkooi betekent KAALSLAG van de groene zuidpunt Buyskade

In het Locatieonderzoek stelde het stadsdeel onder meer als eis waaraan de nieuwe voetbalkooi moest voldoen dat deze een oppervlakte van tenminste 400 m2 moest hebben.

Zie Locatieonderzoek Voetbalkooi Buyskade

Pagina 1, “Programma van Eisen voetbalkooi”
“Over waar een goede voetbalkooi aan moet voldoen zijn geen helder omschreven criteria. Ze zijn er in allerlei maten en soorten. [...] Voor de nieuwe kooi wordt daarom een oppervlak van minimaal 400 m2 aangehouden, en een hoogte van de wanden van minimaal 3,50 meter hoog.”

Dat was één van de redenen dat het stadsdeel de zuidpunt Buyskade in het Locatieonderzoek aanwees als meest geschikte locatie voor een voetbalkooi. Er zou op de zuidpunt Buyskade ruimte zou zijn voor een voetbalkooi van 400 m2 met een “goede groene buffer, inclusief behoud van ALLE bestaande bomen”.

Zie Locatieonderzoek Voetbalkooi Buyskade / Locatie Zuidpunt Buyskade

Pagina 2, “Locatie C”
“Binnen de bestaande looplijnen is 780 m2 beschikbaar. Dit betekent dat bij een voetbalkooi van 400 m2 voldoende ruimte is voor een goede groene buffer, inclusief behoud van alle bestaande bomen.”

Het plan om een voetbalkooi op de zuidpunt te bouwen kent volgens het stadsdeel dan ook als uitgangspunt dat zoveel mogelijk groen behouden wordt en nieuwe aanplant van groen ook mogelijk is.

Zie Verslag Informatieavond 23-01- 2006

“Uitgangspunt is dat er zoveel mogelijk groen behouden blijft, ook de aanplant van nieuw groen is mogelijk. Een speelvoorziening en een groene route hoeven elkaar niet te ‘bijten’.”

Iedereen die de zuidpunt Buyskade kent weet dat het absoluut onmogelijk is op de zuidpunt een voetbalkooi te realiseren van 400 m2 met groene buffer en behoud van alle bomen, laat staan dat er ruimte is voor nieuwe aanplant.

Daar kwam ook het stadsdeel achter bij uitwerking van de plannen. Men zou verwachten dat deze ‘ontdekking’ voor het stadsdeel aanleiding zou zijn tot nader onderzoek naar de geschiktheid van de locatie, maar dat vond het stadsdeel kennelijk nergens voor nodig.
Het verkleinde het oppervlak van de te bouwen kooi in het Definitief Ontwerp van 400 m2  naar 300 m2, zodat deze met pijn en moeite tussen de kastanjebomen past en vroeg een kapvergunning aan voor alle andere  bomen op de zuidpunt Buyskade. Dat zijn er maar liefst 22.

Zie publicatie kapaanvraag Stadsdeelnieuws in Stadsblad

Stadsdeelnieuws dd. 07-07-2010: Kapaanvraag: "Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel West heeft de volgende kapaanvraag ontvangen: 24 juni 2010 / Groenstrook in de openbare ruimte op de Zuidpunt Buyskade (bosplantsoen), diverse bomen (meidoorn, wilgen, iepen en vlieren m.u.v. de kastanjebomen aldaar). In verband met herinrichting."
Stadsdeelnieuws dd. 14-07-2010: Rectificatie kapvergunning: “15. Groenstrook in de openbare ruimte op de Zuidpunt Buyskade (bosplantsoen): Op 24 juni 2010 heeft het Stadsdeel de kapaanvraag bekend gemaakt voor het bosplantsoen, diverse bomen (meidoorns, wilgen, iepen en vlieren m.u.v. de kastanjebomen aldaar). De reden is behalve herinrichting ook de samenhang met de bouwaanvraag voor een voetbalkooi.”

Dit terwijl het Definitief Ontwerp “behoud van bomen” als uitgangspunt heeft. Volgens het stadsdeel was de Bomenwerkgroep Westerpark geraadpleegd en was deze akkoord.

Zie Definitief Ontwerp Herinrichting Zuidpunt Buyskade, incl. voetbalkooi 2010

Pagina 1, Paragraaf 1.5
“1.5 het ontwerp kent “behoud van bomen” als uitgangspunt
er is een ontwerp opgesteld met behoud van bomen als uitgangspunt”

Pagina 2, Paragraaf 3.4
“3.4 Behoud waardevolle bomen en kap van houtopstand
Op de locatie staan waardevolle bomen die behouden moeten blijven. Het ontwerp is hierop aangepast. Voor wat houtopstand zal een kapvergunning worden aangevraagd. De bomenwerkgroep Westerpark is geconsulteerd; ze zijn akkoord.

Dat bleek niet het geval. Na kritiek van de Bomenwerkgroep wordt voor 12 bomen een kapvergunning verleend.

Zie Kapvergunning Zuidpunt Buyskade 21-09-2010

Pagina 4
“Besluit
I. Aan stadsdeel West vergunning te verlenen voor het kappen van een houtopstand (iepen, wilgen, meidoornen en vlieren), binnen de contouren van de geplande voetbalkooi aan het Zuidpunt Buyskade, conform bijgevoegde gewaarmerkte overzichtstekening.”

Het stadsdeel heeft daarnaast plannen om in een later stadium, onder het motto “transparantie” en “veiligheid”, de resterende bomen op de zuidpunt Buyskade te kappen. Dat betekent de doodsteek voor nog eens 10 bomen. Over herplant wordt met geen woord gerept.

Zie Op de zuidpunt zijn 22 bomen ten dode opgeschreven (foto Buurtcomité)

 

 

Het politieke uitgangspunt dat “bomen West groen gaan kleuren” en dat “bij herinrichtingsplannen bestaande bomen in het ontwerp worden opgenomen” wordt door het stadsdeel zonder pardon overboord gezet.

Zie West maakt het verschil, Coalitieakkoord PvdA, GroenLinks en D66 2010

Pagina 21
“We willen dat postzegelparkjes, geveltuintjes en heggen in plaats van hekken en bomen West groen gaan kleuren.”

Pagina 22
“Bij herinrichtingsplannen is het uitgangspunt dat bestaande bomen in het ontwerp worden opgenomen. Bomen die gekapt moeten worden zullen - indien mogelijk in de omgeving of anders binnen het project - vervangen worden door gelijkwaardige bomen.”

Als het aan het stadsdeel ligt worden op de zuidpunt Buyskade 22 bomen gekapt.

Het groene karakter van de zuidpunt Buyskade wordt volledig vernield, een uniek stukje stad wordt verkwanseld.

 

Buurtbehoefte / bereikbaarheid

 

Behoefte aan een voetbalkooi

Het stadsdeel heeft de behoefte aan een voetbalkooi in de buurt steeds als onwrikbaar uitgangspunt gehad. Deze behoefte zou blijken uit het Speelplekkenactieplan.

Zie Verslag Informatieavond 23-01- 2006

“[...] daarnaast heeft het stadsdeel een ‘Speelplekken actieplan’, waarin voor verschillende leeftijden is aangegeven wat de dichtheid van de speelplekken in de verschillende buurten zou moeten zijn. In de omgeving Buyskade bleek te weinig speelgelegenheid te zijn.”

Het Speelplekkenactieplan is een document uit 1993, waarvan in 2005 een ‘update’ (aanvulling) verscheen en dat in 2010, na samenvoeging van de stadsdelen, is herbevestigd. Over behoefte aan een voetbalplek in de buurt wordt evenwel noch in het Speelplekkenactieplan 1993, noch in de ‘update’ van 2005 gesproken.

Zie Speelplekkenactieplan 1993 / Update Speelplekkenactieplan 2005

Speelplekkenactieplan ‘Buitenspel‘ 1993
Na hemel en aarde bewogen te hebben, hebben omwonenden de hand op het Speelplekkenactieplan 1993 kunnen leggen (het plan was onvindbaar en is na veel vijven en zessen door de klachtencoördinator van het stadsdeel uit het papieren archief gevist; een digitale versie bestaat niet).

In het Speelplekkenactieplan 1993 is op de zuidpunt Buyskade sprake van een speelvoorziening voor kinderen van 0-6 jaar.

Update Speelplekkenactieplan 2005, Pagina 1
“Het nieuwe speelplekken actieplan is een update van het oude plan waarbij alleen de nieuwe actiepunten worden omschreven.”

In de Update wordt de zuidpunt Buyskade niet genoemd. Deze Update gaat dus nog steeds uit van een speelplek voor 0-6 jarigen op deze locatie.

De behoefte staat volgens het stadsdeel desondanks vast. Op vragen waaruit dat dan bleek bleef antwoord tot op heden uit. Duidelijk is dat de voetbalkooi de functie van het trapveld aan het Buyspad moet overnemen.

Zie Verslag Informatieavond 23-01- 2006

Pagina 2, "Vragen en Reacties”
“Aanleiding tot het destijds aanleggen van de huidige voetbalplek was de grote behoefte aan meer voetbalgelegenheid voor de jeugd tussen het Van Beuningenplein en de Buyskade. Het Van Beuningenplein raakte hierdoor overbelast. Sinds de nieuwe voetbalplek aangelegd is, is de overbelasting opgelost.” [...]

Het trapveld aan het Buyspad is aangelegd om door hangjeugd van het Van Beuningenplein weggetreiterde kinderen te voorzien van speelgelegenheid.

Zie Verklaring Nelly Alberti (vml. buurtregisseur) 17-06-2005

Verslag onderhoud Nelly Alberti (vml. buurtregisseur) / Mathieu Heemelaar (vml. fractievoorzitter Groenlinks) 17-06-2005
“De speeltuin op het Van Beuningenplein wordt praktisch alleen door Marokkaanse kinderen gebruikt. De hangjongeren op het plein zijn wat oudere Marokkanen. Niet-Marokkaanse kinderen voelden zich minder prettig in de speeltuin en weken voor spelen uit naar omliggende straten. Spelen met een bal in die straten werd door bewoners als hinderlijk ervaren.

Meer specifiek ging het om 6-12 jarigen die op het binnenterrein van het blok bij de Donker Curtiusstraat gingen spelen en daarmee de speelplek van jongere kinderen innamen.

Zie mail Rutger Groot Wassink (vml. fractievoorzitter GroenLinks) 08-06-2010

“Het was toen gericht om jeugd 6-14 weg te trekken uit de binnentuin van het blok bij de Donker Curtiusstraat. Omdat alle leeftijden daar toen speelden was het niet veilig voor kleine kinderen onder de zes.
De opzet is geslaagd: die binnentuin wordt nu vooral gebruikt door kinderen onder de zes, het voetbalveld boven de 6. Daarbij gingen we er ook van uit, dat jeugd boven de 12 wel verder weg gaat spelen (Van Beuningenplein, Frederik Hendrikplantsoen e.d.), maar die tussengroep nog niet.”

Het Van Beuningenplein is inmiddels helemaal vernieuwd. Op het nieuwe plein is aanmerkelijk meer speelgelegenheid dan op het oude plein, het is volgens het stadsdeel “Het centrum voor jongeren en sport” in de Staatsliedenbuurt geworden. Met een pannaveld, een basketbalveld en een voetbalveld zijn mogelijkheden voor balsport inmiddels ruimschoots aanwezig.

Zie: Website Stadsdeel West / Herinrichting Van Beuningenplein

“Bij de ontwikkeling van het nieuwe Van Beuningenplein vormen welzijn, jeugd en jongeren een belangrijk thema. Dit plein wordt in de Staatsliedenbuurt het centrum voor jongeren en sport. Zo komt er in 2010 op het plein een mooie nieuwe locatie voor Tiener en Jongerencentrum ‘De Garage’. In het theehuis op het plein zal speeltuinbeheer van Stichting IJsterk plaats nemen. Voor sport is volop ruimte op het Van Beuningenplein. Zo komen er ondermeer ‘n pannaveld, ‘n basketbalveld en een voetbalveld.”

 

Het ligt niet voor de hand dat het Van Beuningenplein op dit moment nog overbelast is. Het is dus zeer de vraag of er nog behoefte bestaat aan een voetbalgelegenheid in de nabije omgeving van het Van Beuningenplein.
Het trapveld op aan het Buyspad, dat op dit moment nog bestaat, wordt sinds het Van Beuningenplein is geopend veel minder gebruikt door kinderen.

In onze visie bestaat in de huidige situatie geen behoefte aan een voetbalkooi op de zuidpunt. In hoeverre dat in de nabije toekomst  anders zal zijn bespreken wij onder Nieuwe ontwikkelingen en inzichten/nieuw beleid.

 

Bereikbaarheid Zuidpunt Buyskade

In het Locatieonderzoek stelt het stadsdeel dat de zuidpunt Buyskade “goed bereikbaar” is en mede daarom de meest geschikte locatie voor een voetbalkooi.

Zie Locatieonderzoek Voetbalkooi Buyskade / Locatie Zuidpunt Buyskade

“De bereikbaarheid is goed, min of meer vergelijkbaar met de huidige locatie.”

Indien men de geschiktheid van de locatie zuidpunt Buyskade toetst aan de voor speelplekken binnen het stadsdeel geldende criteria, blijft van de volgens het stadsdeel gebleken geschiktheid bitter weinig over.

Functie en doelgroep voetbalkooi

De door het stadsdeel op de zuidpunt Buyskade geplande voetbalkooi zou bedoeld zijn voor kinderen in de leeftijdsgroep 6-12 jaar.
Volgens het op dit moment geldende Speelplekkenactieplan wordt, ten aanzien van speelplekken voor de leeftijdsgroep 6-12 jaar, een actieradius van 300 m gehanteerd, gemeten vanaf hun woonplek.

Zie Update Speelplekkenactieplan 2005

Pagina 1
“De gehanteerde normen (loopafstanden) en leeftijdscategoriëen zijn overgenomen uit het uitgevoerde speelplekken actieplan “Buitenspel” uit 1993. De acties uit dit plan zijn in de afgelopen jaren succesvol uitgevoerd. Het nieuwe speelplekken actieplan is een update van het oude plan waarbij alleen de nieuwe actiepunten worden omschreven. De normen voor loopafstanden zijn gelijk aan het bestaande speelplekkenactieplan. Deze zijn voor 0-3 jaar en 3-6 jaar (150 m), 6 tot 12 jaar (300m), en voor 12+ (600 m). De leeftijdscategoriëen 0-1 en 1-3 zijn samengevoegd.”

Daarbij dienen speelplekken voor die leeftijdsgroep zonder obstakels als (drukke) wegen en waterpartijen bereikbaar te zijn.

Zie Stad en Groen / Spelen in de Stad DRO 2005

Pagina 13
“4. Hindernissen en loopafstanden
Speelplekken moeten goed bereikbaar zijn. Dat betekent dat kinderen tot en met 11 jaar gemakkelijk, veilig en zonder barrières vanuit hun woning naar een speelplek kunnen lopen. De maximale loopafstand tot een openbare speelgelegenheid is voor 0 - 5 jarigen 100 tot 150 meter en voor 6 -11 jarigen 300 meter. Gevaarlijke barrières zijn wegen waar een snelheid van 50 kilometer of meer is toegestaan. Voor jongere kinderen zou ook een doorgaande drukke fietsroute een hindernis kunnen zijn. Andere obstakels zijn dijklichamen, dicht struikgewas, waterpartijen zonder brug en grote gebouwencomplexen met bedrijven of kantoren. Bij het in kaart brengen van een gebied ten behoeve van een speelruimteplan bepalen deze barrières de velden van de matrix.”

Zuidpunt Buyskade ongeschikt als locatie

Op een plattegrondje van de omgeving is inzichtelijk gemaakt welk gebied er, uitgaande van bovenstaand beleid, bediend zou worden met plaatsing van een voetbalkooi op de zuidpunt.

Zie Bedienningsgebied Zuidpunt Buyskade (kaart Buurtcomité)

 

Uit het plattegrondje blijkt dat het effectief bedieningsgebied van een voetbalkooi zich, in verband met voor kinderen onoverkomelijke obstakels als drukke wegen en water, beperkt tot een klein taartpuntje lopend vanaf de zuidpunt tot aan de van Rappardstraat / Donker Curtiusstraat. Binnen dit taartpuntje woont niet meer dan een handjevol kinderen.

De conclusie is dat de zuidpunt Buyskade vanuit het oogpunt van bereikbaarheid niet geschikt is voor de beoogde functie en doelgroep.

Dit betekent in onze ogen overigens niet dat het niet mogelijk is speelruimte te creëren op de zuidpunt Buyskade (zie hieronder).

 

 

Nieuwe ontwikkelingen en inzichten / nieuw beleid

 

Buyskade IV

Op onderstaande plattegrondje springt het nog te realiseren nieuwbouwproject Buyskade IV prominent in het oog binnen het taartpuntje dat bediend zou worden met een voetbalkooi op de zuidpunt Buyskade. In de omliggende, bestaande woningen, wonen weinig kinderen. De voetbalkooi lijkt dus met name bedoeld voor de toekomstige bewoners van Buyskade IV.

Zie Bedienningsgebied Zuidpunt Buyskade (kaart Buurtcomité)

Binnen Buyskade IV worden, naast de hier gebruikelijke twee- en driekamerwoningen, ook een aantal grotere woningen gerealiseerd. Het zou dus goed kunnen dat daar kinderen komen te wonen. En kinderen hebben behoefte aan speelruimte, dat staat als een paal boven water.

De toekomstige bewoners van Buyskade IV zullen twee gigantische, besloten binnenterreinen tot hun beschikking hebben en binnen het project worden een openbare speelstraat en een speelplein gerealiseerd.

Zie Ontwikkelingsgebied Buyskade IV (kaart Buurtcomité)

Voor balspel is voor de toekomstige kinderen van Buyskade IV het Van Beuningenplein op c.a. 300 m zonder obstakels bereikbaar.

Zie: Website Stadsdeel West / Herinrichting Van Beuningenplein

Voor sport is volop ruimte op het Van Beuningenplein. Zo komen er ondermeer ‘n pannaveld, ‘n basketbalveld en een voetbalveld.”

 

De conclusie is dat, ook na realisering van Buyskade IV, binnen de buurt geen behoefte aan een voetbalkooi in de buurt is.

Speelruimtespecialisten

Speelruimtespecialisten gaan er tegenwoordig van uit dat zoveel mogelijk aansluiting gezocht moet worden bij reeds bestaande informele mogelijkheden voor speelruimte. De kunst is deze te optimaliseren. Daarnaast is van belang dat er variatie is in de aangeboden speelruimte.
Naar een formele invulling zoals een voetbalkooi wordt door speelruimtespecialisten pas gekeken als er onvoldoende informele mogelijkheden bestaan.

 

Nieuw speeruimtebeleid

Op 2 november 2011 is de Notitie ‘Leren door te spelen”, het nieuwe speelruimtebeleid van het stadsdeel, ter inzage gelegd. Op basis van dit nieuwe beleid geldt voor kinderen in de leeftijd 6-12 jaar een actieradius van maximaal 1000 m. Vertaald naar de toekomstige jonge bewoners van het project Buyskade IV betekent dit dat zij, zonder op onoverkomelijke barrières te stuiten, drie voetbalplekken tot hun beschikking hebben, te weten op het Van Beuningenplein, bij de Van Hogendorphal en op het GWL terrein.

Zie Actieradius Buyskade IV (kaart Buurtcomité)

In het nieuwe speelruimtebeleid van het stadsdeel wordt gesproken over de huidige inzichten met betrekking tot informele en gevarieerde speelruimte. Toch lijkt het stadsdeel de gedachte aan formele speelplekken moeilijk los te kunnen laten.

Het stadsdeel blijft de behoefte aan speelruimte in de praktijk veelal invullen met voetbalkooien, in ieder geval waar het de zuidpunt betreft. Dat is doodzonde.
De zuidpunt en omgeving biedt een schat aan mogelijkheden om bestaande, informele, speelmogelijkheden te optimaliseren.

Het plan een voetbalkooi op de zuidpunt Buyskade te realiseren is op tal van punten apert in strijd met het nieuwe beleid in wording.
Veel van onze kritiek op het plan een voetbalkooi op de zuidpunt te bouwen wordt in het nieuwe speelruimtebeleid onderschreven.


De zuidpunt is als locatie voor een voetbalkooi niet geschikt, maar als met haar sterke en haar zwakke kanten rekening gehouden wordt kan op de zuidpunt een speelparadijsje gecreëerd worden.

 

Veiligheid / overlast

 

(Sociale) veiligheid

In het locatieonderzoek wordt de zuidpunt getypeerd als een “sociaal onveilig” gebied.

Zie Locatieonderzoek Voetbalkooi Buyskade / Locatie Zuidpunt Buyskade

Pagina 2, “Locatie C”
“De zuidpunt van de Buyskade is thans een onduidelijk, sociaal onveilig groengebied.”

De zuidpunt kent inderdaad een geschiedenis van ernstige, hangjeugd en drugsgerelateerde, overlast.
Na aanleg van de Buysbrug (de fiets- en voetgangersbrug tussen de Jan van Galenstraat en de Buyskade) was sprake van een hoge mate van sociale onveiligheid. De rust is, dankzij flink politie-inzet, enigszins teruggekeerd, maar door de aanwezigheid van de fietsbrug zal de fysieke situatie altijd kwetsbaar blijven.

Zie Verklaring Nelly Alberti (vml. buurtregisseur) 17-06-2005

Verslag onderhoud Nelly Alberti (vml. buurtregisseur) / Mathieu Heemelaar (vml. fractievoorzitter Groenlinks) 17-06-2005
“Bovendien is de brug een ideale vluchtroute voor criminelen op brommers. Zij kunnen snel van de ene buurt naar de andere buurt gaan zonder dat politieauto’s hen direct kunnen volgen. Dat is ook te merken aan straatroven (en voorheen ook aan de regelmatige aanwezigheid van een drugsdealer aan het begin van de brug). Op de Buyskade en in de Visseringstraat vinden relatief veel straatroven plaats.”

In het Locatieonderzoek wordt gesteld dat een voetbalplek op de zuidpunt bij zou dragen aan de sociale veiligheid rond de zuidpunt.

Zie Locatieonderzoek Voetbalkooi Buyskade / Locatie Zuidpunt Buyskade

Pagina 2, “Locatie C”
“Een speelfunctie, zoals een voetbalplek op deze locatie zal bijdragen aan de sociale veiligheid rond de zuidpunt.”

Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond, door o.a. het Sociaal Cultureel Planbureau dat dergelijke voorzieningen eerder een negatief effect hebben op leefbaarheid en veiligheid.

Zie Publ. Wonen, wijken & interventies, Sociaal Cultureel Planbureau 2011

Persbericht 21 juni 2011, Pagina 2
“Tegen de verwachting in lijken leefbaarheid en veiligheid nauwelijks te verbeteren met de aanleg van groen en sport- en speelvoorzieningen. Er is wel een geringe afname van geweld in de wijk, maar opvallend genoeg leveren de maatregelen geen belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Een mogelijke verklaring voor deze bevinding is dat de aanpassingen in de openbare ruimte (nieuwe) gebruikers aantrekken die voor overlast zorgen en de veiligheidsbeleving negatief beïnvloeden. In vervolgonderzoek zal deze onverwachte bevinding nader onderzocht worden.”

Omwonenden wezen er op dat bij plaatsing van een voetbalkooi op de zuidpunt het risico van terugkeer van overlast, mede gelet op de ligging van de zuidpunt, levensgroot is.

Terwijl de voetbalplek in het Stedenbouwkundig Plan Buyskade IV werd geschrapt met het oog op mogelijke overlast, werd omwonenden, in een gesprek met mw. M. Kuitenbrouwer (stadsdeelvoorzitter en portefeuillehouder veiligheid) te kennen gegeven dat vrees voor overlast nimmer een reden kan zijn van plannen af te zien.

Zie Stedenbouwkundig Plan Buyskade IV

Pagina 9, paragraaf 4.2
“Handhaving van de voetbalplek op de huidige locatie zou, in verband met mogelijke overlast, de ontwikkeling van het woonprogramma rondom deze plek erg bemoeilijken.”

Naar aanleiding van bovengenoemd gesprek heeft het stadsdeel, naar het zegt, nog wel “een extra check gedaan bij meerdere professionals”. Het plan zou gepresenteerd zijn aan beheerders van wegen en plantsoenen en ter sprake gebracht bij een overleg van Jongeren Aanpak Westerpark. Volgens het stadsdeel werd het project  “met enthousiasme begroet” . Daarmee was de veiligheidskwestie op de Zuidpunt voor het stadsdeel afgedaan.

Zie Brief D. de Jager (portefeuillehouder Buyskadeprojecten) 17-03-2010

“U heeft onlangs uw zorgen geuit in gesprek met de stadsdeelvoorzitter, mevrouw Kuitenbrouwer, en mij over mogelijke overlast. In dat kader hebben wij nog een extra check gedaan bij meerdere professionals. Vorige week is het concept ontwerp daarom gepresenteerd aan vertegenwoordigers van beheer wegen en plantsoen en is het besproken in het overleg Jongeren Aanpak Westerpark waarin jeugd- en streetcornerwork, beleidsmedewerkers jeugd van het stadsdeel en ook de buurtregisseur* van politie zitting hebben. Het voornemen tot realisatie van een voetbalkooi in relatie met de opknap van het plantsoen/voet- en fietspaden en het ontwerp zijn met enthousiasme begroet.”

* Ten tijde van bovengenoemd overleg had de buurt geen eigen buurtregisseur. Na het vertrek van Nelly Alberti is de functie jarenlang vacant geweest en pas sinds december 2010 door Cees Venderbos weer ingevuld.

Van een verslag van deze extra check, waaruit zou kunnen blijken waarop dat enthousiasme is gebaseerd, ontbreekt elk spoor.

Omwonenden wezen er ook op dat de veiligheid van de kinderen niet gewaarborgd zou zijn, als er voor hen een voetbalkooi op de zuidpunt geplaatst zou worden.
Met de komst van de Buysbrug ontstond op de zuidpunt een zeer verkeersonveilige situatie. De kooi grenst aan water en aan een intensief gebruikt fietspad waar bromfietsen zijn toegestaan.

Zie Verklaring Nelly Alberti (vml. buurtregisseur) 17-06-2005

Verslag onderhoud Nelly Alberti (vml. buurtregisseur) / Mathieu Heemelaar (vml. fractievoorzitter Groenlinks) 17-06-2005
“Bij de Buysbrug, het (brom)fiets- en voetgangersbruggetje tussen de Buyskade en de Jan van Galenstraat, vinden regelmatig bijna botsingen plaats. Door de helling in de brug rijden (brom)fietsers met hoge snelheid van de brug af de buurt in. Het gevolg is veel bijna ongelukken*.
Bovendien is de brug een ideale vluchtroute voor criminelen op brommers. Zij kunnen snel van de ene buurt naar de andere buurt gaan zonder dat politieauto’s hen direct kunnen volgen. Dat is ook te merken aan straatroven (en voorheen ook aan de regelmatige aanwezigheid van een drugsdealer aan het begin van de brug). Op de Buyskade en in de Visseringstraat vinden relatief veel straatroven plaats.”

* Adequate snelheidsbeperkende maatregelen als zgn. brommersluizen kunnen op de zuidpunt niet worden gerealiseerd i.v.m. toegankelijheid voor o.a. scootmobiels.

Daarbij is door de bewonerssamenstelling (overdag afwezig, geen ouders van spelende kinderen) gericht bewonerstoezicht niet te realiseren.

Tenslotte moet men niet uit het oog verliezen dat er in de omgeving van de zuidpunt nagenoeg géén kinderen wonen. Dit maakt de kans dat de kooi oneigenlijk gebruikt gaat worden aanzienlijk.

 

Overlast

Door omwonenden is tevens aangedragen dat, zelfs indien de kooi uitsluitend gebruikt zal worden voor het doel waarvoor zij is neergezet, overlast niet uit kan blijven. De kooi zal zich bevinden op nog geen 4.5 m van een woonboot en ook akelig dicht bij de daarnaast gelegen boten en de Buysflat, waarvan de bewoners als enige buitenruimte een balkonnetje aan de zuidpunt hebben.

Het stadsdeel liet Peutz b.v. een geluidsnotitie opstellen over de geluids(overlast)aspecten van aanleg van een voetbalkooi op de zuidpunt.
Peutz ziet het allemaal zonnig in, volgens hem valt het met overlast door reflecterend geluid wel mee en hoeft men niet beducht te zijn voor het ontstaan van een akoestisch nagalmveld. Daarbij zou het (geluidsdragend) effect van veel water in de omgeving verwaarloosbaar zijn.
In de notitie treft nogal pijnlijk dat Peutz uitsluitend relateert aan de Buysflat. De woningen aan de Gilles van Ledenberchstraat en de woonboten, die de voetbalkooi zo’n beetje op hun deurmat krijgen, negeert hij in zijn bespiegelingen.

Iedereen die oren aan zijn hoofd heeft kan vaststellen dat geluid in deze omgeving door de aanwezigheid van water ver draagt, zodat veel omwonenden geluidsoverlast zullen hebben.