facebook Spreek u steun uit door ons leuk te vinden op Facebook!

De documenten waarnaar verwezen wordt zijn vaak omvangrijk. In de rechterkolom kunt u de volledige documenten downloaden. Door de tekst heen vindt u steeds verwijzingen tussen twee grijze lijnen. Door daarop te klikken vouwen de lijnen zich open en verschijnt de relevante passage uit de genoemde documenten.

Feiten en achtergronden

Het plan voor een voetbalkooi op de zuidpunt Buyskade kent een lange en treurige geschiedenis, waarin omwonenden stelselmatig werden genegeerd en welbewust onjuist geïnformeerd. Het stadsdeel probeerde met een kunstgreep aan wettelijk voorgeschreven inspraak en belangenafweging te ontkomen. Het verleende in strijd met de wet een bouw- en kapvergunning.
Nadat dit besluit door de rechtbank werd vernietigd besloot het stadsdeel dat het een nieuwe vergunning aan gaat vragen voor de kap van de bomen en de bouw van een voetbalkooi. Het Stadsdeel begint na bijna 7 jaar gesteggel en gedoe gewoon overnieuw.

 

Aanleg Buyspad-trapveld / Stedenbouwkundige Envelop Buyskade IV (2004)

De (verouderde) speelplek op het Van Beuningenplein raakte in het verleden “overbelast”. Hangjongeren op het plein maakten het bepaalde groepen kinderen onmogelijk op het plein te spelen. Deze kinderen weken uit naar omringende straten, met overlast aldaar als gevolg.

Zie Verklaring Nelly Alberti (vml. buurtregisseur) 17-06-2005

Verslag onderhoud Nelly Alberti (vml. buurtregisseur) / Mathieu Heemelaar (vml. fractievoorzitter Groenlinks) 17-06-2005
“De speeltuin op het Van Beuningenplein wordt praktisch alleen door Marokkaanse kinderen gebruikt. De hangjongeren op het plein zijn wat oudere Marokkanen. Niet-Marokkaanse kinderen voelden zich minder prettig in de speeltuin en weken voor spelen uit naar omliggende straten. Spelen met een bal in die straten werd door bewoners als hinderlijk ervaren.

Om aan die overlast een einde te maken is het huidige trapveld aan het Buyspad aangelegd.
In 2004 werd, bij het opstellen van de ‘Stedenbouwkundige Envelop Buyskade IV’ (waarbinnen het trapveld gelegen was) dan ook besloten om de voetbalplek binnen het gebied te behouden.

Zie Verslag Informatieavond 23-01- 2006

Pagina 2, "Vragen en Reacties”
“Aanleiding tot het destijds aanleggen van de huidige voetbalplek was de grote behoefte aan meer voetbalgelegenheid voor de jeugd tussen het Van Beuningenplein en de Buyskade. Het Van Beuningenplein raakte hierdoor overbelast. Sinds de nieuwe voetbalplek aangelegd is, is de overbelasting opgelost.” [...]
“Bij de ontwikkeling van het gebied Buyskade IV was behoud van de huidige kooi aanvankelijk het uitgangspunt.”

NB: Na grootschalige herinrichting is in 2010 het Van Beuningenplein omgetoverd tot “Het centrum voor jongeren en sport” in de Staatsliedenbuurt. Met een pannaveld, een basketbalveld en een voetbalveld zijn mogelijkheden voor balsport inmiddels ruimschoots aanwezig.
Aangenomen mag worden dat van “overbelasting” van het Van Beuningenplein thans geen sprake meer is.

Zie: Website Stadsdeel West / Herinrichting Van Beuningenplein

“Bij de ontwikkeling van het nieuwe Van Beuningenplein vormen welzijn, jeugd en jongeren een belangrijk thema. Dit plein wordt in de Staatsliedenbuurt het centrum voor jongeren en sport. Zo komt er in 2010 op het plein een mooie nieuwe locatie voor Tiener en Jongerencentrum ‘De Garage’. In het theehuis op het plein zal speeltuinbeheer van Stichting IJsterk plaats nemen. Voor sport is volop ruimte op het Van Beuningenplein. Zo komen er ondermeer ‘n pannaveld, ‘n basketbalveld en een voetbalveld.”

 

Stedenbouwkundig Plan Buyskade IV (2005)

De Stedenbouwkundige Enveloppe is in 2005 vervangen door het ‘Stedenbouwkundig Plan Buyskade IV’. Onder druk van projectontwikkelaars is het stadsdeel gezwicht voor ‘Het Grote Geld’: de voetbalplek werd uit het plan geschrapt onder verwijzing naar mogelijke overlast.

Het stadsdeel kwam met de projectontwikkelaars overeen dat ‘elders’ in de buurt op kosten van de projectontwikkelaars een voetbalkooi gerealiseerd zou worden.

Zie Stedenbouwkundig Plan Buyskade IV

Pagina 9, paragraaf 4.2
“Handhaving van de voetbalplek op de huidige locatie zou, in verband met mogelijke overlast, de ontwikkeling van het woonprogramma rondom deze plek erg bemoeilijken.”

Pagina 13, paragraaf 8
“Het openbaar plein voor het perceel Buyskade 44 is eigendom van het stadsdeel
Westerpark. [...]
Het voetbalveldje dat thans nog is gesitueerd op het terrein voor het perceel Buyskade 44, dient ten behoeve van de planontwikkeling te worden verplaatst. ln het kader van deze grondruil zijn de marktpartijen financieel verantwoordelijk voor de verplaatsingskosten van het voetbalterreintje op basis van werkelijk gemaakte kosten.”

Het stadsdeel had, bij het opstellen van het Stedenbouwkundig Plan, de Zuidpunt Buyskade al in het hoofd als nieuwe locatie voor een voetbalplek.

In verband met een een procedurefout (het stadsdeel ‘vergat’ omwonenden fatsoenlijk in te lichten), werd in het Stedenbouwkundig Plan uitsluitend de opheffing van het huidige trapveld aan het Buyspad vastgelegd en de Zuidpunt Buyskade als ‘mogelijke’ locatie voor een voetbalkooi genoemd.

Zie Stedenbouwkundig Plan Buyskade IV

Pagina 9, paragraaf 4.2
“Onderzoek naar een alternatieve locatie voor de voetbalkooi dient plaats te vinden, waarbij de zuidpunt van de Buyskade één van de te onderzoeken locaties zal zijn. Hiervoor zal een apart inspraaktraject worden gevolgd.”

Pagina 15, punt 1
“In een aantal reacties van omwonenden wordt aangegeven dat men van mening is dat geen juiste procedure is gevolgd omdat omwonenden van de zuidpunt Buyskade niet specifiek over het verplaatsen van de voetbalkooi zijn ingelicht. Daarnaast vreest men dat de voetbalkooi op die locatie te veel overlast gaat veroorzaken.
Omdat in de uitnodiging voor de informatieavond op 9 juni 2005 niet specifiek is aangegeven dat de voetbalkooi naar de zuidpunt Buyskade wordt verplaatst in het aangepaste Stedenbouwkundig Plan, wordt nu alleen het opheffen van de voetbalkooi op de huidige locatie in het SP ogenomen. Voor het realiseren van een voetbalkooi in de omgeving zal een onderzoek moeten plaatsvinden naar een wenselijke locatie waarbij de zuidpunt een van de opties is. Voor het besluit over een andere locatie zal apart een inspraaktraject volgen.”

Locatieonderzoek / Geluidsnotitie (2006)

Het stadsdeel laat een ‘pro-forma’ locatieonderzoek uitvoeren en een geluidsnotitie door Peutz b.v. opstellen. De conclusie stond op voorhand vast, het stadsdeel wijst de Zuidpunt Buyskade aan als de meest geschikte locatie voor een voetbalkooi.

Locatieonderzoek Voetbalkooi Buyskade 27-02-2006

Het locatieonderzoek hanteert een simpel en duidelijk programma van eisen: een oppervlak van minimaal 400 m2 en een hoogte van de wanden van minimaal 3,5 m hoog.

Zie Locatieonderzoek Voetbalkooi Buyskade / Programma van eisen

Pagina 1, “Programma van Eisen voetbalkooi”
“Over waar een goede voetbalkooi aan moet voldoen zijn geen helder omschreven criteria. Ze zijn er in allerlei maten en soorten. [...] Voor de nieuwe kooi wordt daarom een oppervlak van minimaal 400 m2 aangehouden, en een hoogte van de wanden van minimaal 3,50 meter hoog.

Het locatieonderzoek stelt dat het programma van eisen op de zuidpunt ruimschoots haalbaar is en dicht de zuidpunt Buyskade daarnaast een groot aantal ‘pluspunten’ toe.

Zie Locatieonderzoek Voetbalkooi Buyskade / Locatie Zuidpunt Buyskade

Pagina 2, “Locatie C”
“De zuidpunt van de Buyskade is thans een onduidelijk, sociaal onveilig groengebied. Deze locatie ligt iets buiten de woonbebouwing. De afstand tot de dichtstbijzijnde woningbouw is ca. 17 meter. Aan de westzijde ligt tegenover de locatie een drietal woonboten in het Oostelijk Marktkanaal, waarvan de dichtstbijzijnde op ca. 5 meter afstand. Binnen de bestaande looplijnen is 780 m2 beschikbaar. Dit betekent dat bij een voetbalkooi van 400 m2 voldoende ruimte is voor een goede groene buffer, inclusief behoud van alle bestaande bomen. De bereikbaarheid is goed, min of meer vergelijkbaar met de huidige locatie. Doordat de gemiddelde afstand tot de woningen groter is en er geen ‘omsloten’ ruimte is, is hier minder directe overlast naar de woningen te verwachten dan ten opzichte van bijvoorbeeld locatie B. Een speelfunctie, zoals een voetbalplek op deze locatie zal bijdragen aan de sociale veiligheid rond te zuidpunt. De locatie wordt openbaarder, overzichtelijker en goed gebruikt. Reeds onderzocht is dat de boven- en ondergrondse infrastructuur aangepast kan worden, om op deze plek een voetbalkooi te realiseren. Op de informatie avond is verzocht om nader onderzoek te verrichten naar de geluidsaspecten de samenhangen bij het plaatsen van een voetbal kooi op de ze locatie. Na een bezoek aan de locatie heeft een geluidsdeskundige van adviesbureau Peutz een notitie opgesteld. Deze notitie is toegevoegd aan het locatieonderzoek.”

In de praktijk wordt op de zuidpunt niet alleen het programma van eisen bij lange na niet gehaald, ook van de vele ‘pluspunten’ die het locatieonderzoek de zuidpunt toedicht blijft bitter weinig over.

Geluidsnotitie Peutz b.v. 27-02-06

Peutz b.v. ziet het in zijn geluidsnotitie allemaal van de zonnige kant. Volgens Peutz zal het met geluidsoverlast door een voetbalkooi op de zuidpunt reuze meevallen. Peutz ziet evenwel een aantal essentiële dingen over het hoofd.

Bestemmingsplan Westerpark Zuid (2008)

Merkwaardig is dat twee jaar later, bij introductie van het nieuwe ‘Bestemmingsplan Westerpark Zuid’, de suggestie wordt gewekt dat de voetbalplek binnen het gebied Buyskade IV gehandhaafd zou worden. De burger wordt opnieuw bedot.

Zie Bestemmingsplan Westerpark Zuid / Toelichting

Pagina 45, paragraaf 5 “Projecten”
"In deze paragraaf zijn nog op stapel staande projecten in Westerpark Zuid kort beschreven".

Pagina 45/46, paragraaf 5.1 “Buyskade / Stedenbouwkundig Plan Blok II”
“Voor de herontwikkeling van dit gebied is door de Stadsdeelraad Westerpark op 27 september 2005 een Stedenbouwkundig Plan (SP) vastgesteld. Het SP geeft de kaders aan voor herontwikkeling en transformatie van dit bedrijventerrein.” [...]
“Uitgangspunt bij het SP is het aansluiten bij de omliggende bouwblokken, die als gesloten bouwblok zijn gerealiseerd. Het in de huidige situatie half open bouwblok wordt in dit kader dichtgemaakt (blok I). Voor blok II wordt ter plaatse van de voormalige en huidige bedrijven een nieuw gesloten bouwblok gebouwd.” [...]
“Blok II wordt gebouwd tussen blok I en de zuidelijker gelegen nieuwbouw “Buyskade III”. Aan weerszijden van het blok worden buurtstraten aangelegd. [...] Het speelpleintje aan de Buyskade wordt verplaatst naar de Visseringstraat, waardoor dit beter op de zon komt te liggen.

Definitief Ontwerp Herinrichting Zuidpunt Buyskade, inclusief voetbalkooi (2010)

Bij Besluit van 27 april 2010 van het Dagelijks Bestuur wordt het “Definitief Ontwerp Herinrichting Zuidpunt Buyskade, inclusief voetbalkooi” vastgesteld.

Bouw- en kapvergunning (2010)

Op basis van bovengenoemd besluit worden een aanvraag bouwvergunning voor de voetbalkooi en een aanvraag kapvergunning voor alle bomen op de Zuidpunt Buyskade, uitgezonderd de kastanjebomen, ingediend.

Zie publicaties bouw- en kapaanvraag Stadsdeelnieuws in Stadsblad

Stadsdeelnieuws dd. 07-07-2010: Bouwaanvragen: "13. Visseringstraat 40, 1051 KH: het plaatsen van groen en een speelvoorziening, 04/0106 BWT 2010."
Stadsdeelnieuws dd. 14-07-2010: Rectificatie advertentietekst Visseringstraat 40, 1051 KH: het plaatsen van groen en een speelvoorziening, gepubliceerd in het Stadsblad van 7 juli 2010 moet zijn: "Terrein ter hoogte van de Visseringtraat 40 en hoek Buyskade, 1051 KH: het plaatsen van groen en een speelvoorziening, 04/0106 BWT 2010.”

Stadsdeelnieuws dd. 07-07-2010: Kapaanvraag: "Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel West heeft de volgende kapaanvraag ontvangen: 24 juni 2010 / Groenstrook in de openbare ruimte op de Zuidpunt Buyskade (bosplantsoen), diverse bomen (meidoorn, wilgen, iepen en vlieren m.u.v. de kastanjebomen aldaar). In verband met herinrichting."
Stadsdeelnieuws dd. 14-07-2010: Rectificatie kapvergunning: “15. Groenstrook in de openbare ruimte op de Zuidpunt Buyskade (bosplantsoen): Op 24 juni 2010 heeft het Stadsdeel de kapaanvraag bekend gemaakt voor het bosplantsoen, diverse bomen (meidoorns, wilgen, iepen en vlieren m.u.v. de kastanjebomen aldaar). De reden is behalve herinrichting ook de samenhang met de bouwaanvraag voor een voetbalkooi.”

Bij besluit van 7 september 2010 wordt een reguliere bouwvergunning verleend voor plaatsing van een voetbalkooi op de zuidpunt Buyskade en bij besluit van 21 september verleent het Dagelijks Bestuur een kapvergunning voor de bomen binnen de contouren van die voetbalkooi.

Omwonenden stelden tegen deze besluiten beroep in bij de Rechtbank. Bij uitspraak van 19 september 2011 stelde de Rechtbank het stadsdeel in het ongelijk. De kap – en de bouwvergunning hadden niet mogen worden verleend, omdat er strijd is met het Bestemmingsplan.
Er is geen hoger beroep ingesteld tegen deze uitspraak.

Vervolgstappen

Het Dagelijks bestuur gaf in een memo vervolgstappen aan  een nieuwe vergunning aan te willen vragen voor kap van de bomen en bouw van een voetbalkooi op de Zuidpunt in strijd met het Bestemmingsplan.


Ook is een raadsadres ingediend. Dat is een verzoek aan de stadsdeelraad om het politieke besluit terug te draaien. Het Dagelijks Bestuur heeft bij brief van 1 november 2011 gereageerd op het raadsadres. Wij hebben de Raad in een schriftelijke reactie gevraagd dit niet te accepteren en de zaak op de agenda van de Raad te zetten. De zaak is behandeld in de raadsvergadering van 20 december 2011.

In een memo van 20 december 2011 heeft het Dagelijks Bestuur laten weten dat het, voorafgaand aan een nieuwe vergunningaanvraag, in gesprek wil met (onder meer) omwonenden.